Boller i karry, frikadeller og ikke mindst stegt flæsk med persillesovs er fantastiske og traditionelle danske retter – og vi elsker dem. Men som danskere holder vi også meget af, at lade os inspirere af andre madkulturer. Herunder kan nævnes den amerikanske, mexicanske og italienske madkultur som vi oftest henter inspiration fra til hverdagsmadlavningen.
Sidstnævnte, altså den italienske madkultur, har vi i høj grad taget til os. Dog har vi det med at forbinde den med tonsvis af kulhydrater, herunder en del tomme kalorier. Men de italienske madretter behøver ikke nødvendigvis kun at indeholde en masse hvis pasta eller pizzadej propfyldt med hvedemel. Her får du inspiration til skønne italienske madretter, så du kan nyde den italienske madkultur, uden at føle dårlig samvittighed.
Pizza i lange baner
Den verdensberømte italienske pizza, behøver ikke at være en så snasket og fedtet én af slagsen, som vi ellers normalt går ned på hjørnet og køber. Italienerne sparer dog alligevel ikke på hveden, men prioriterer mere velsmag og kvalitet i fyld og garniture. Der findes dog mange sundere alternativer til den klassiske pizzabund, hvor blandt andet diverse grøntsager kan tages i brug. Herunder kan nævnes grøntsager som broccoli, blomkål, rødbede (som får en fantastisk farve) og skønne svampe. Husk dog at bag bunden fast, før fyldet kommes på, i relation til at få det bedste resultat.
Pasta i alle former
I hverdagen anskues pasta som en af de tvungne tilbehørsformer til en bøf eller en god gang bolognese. Men det behøver ikke være svært at erstatte denne bombe af kulhydrat med et sundere alternativ. Ved brug af en såkaldt grøntsagsspiral, hvilken i sit udgangspunkt ligner en stor blyantspidser, kan du lave lige den grøntsagsspaghetti, du ønsker. Som inspiration til hvilke grøntsager du kan gøre brug af, kan nævnes gulerødder, squash eller aubergine. Kun fantasien sætter grænser, og det giver en fantastisk fornemmelse af mæthed trods manglen på kulhydrat.
Desserter til den søde tand
Det italienske køkken mestrer også mange søde sager. Herunder kan nævnes den klassiske dessert tiramisu og den beberømte småkage biscotti.
Tiramisu er efterhånden en verdenskendt dessert og er generelt svær at lave som sundere alternativ til den klassiske, hvilken er fyldt til randen med både alkohol og fede mejeriprodukter. Men alligevel er der muligheder, hvis du er gået hen og blevet forelsket i den overskønne dessert. Du kan eksempelvis skifte et par af de berømte ladyfingers ud med syrlige rabarber, erstatte den fede mascarpone med knap så fed cremefraiche eller bytte alkoholen ud med en valgfri frugtsaft. Dette kan eksempelvis være jordbær eller hindbær.
Biscotti er en crispy småkage, som italienerne er kendt for at dyppe i kaffen. Så hvis du ikke vil bruge penge på en tandlæge i Århus eller København, kan dette være en god idé. Småkagen kan dog laves med mange sundere alternativer. Blandt andet med fuldkorn, frisk kokos, nødder eller tørrede frugter.
Derudover…
Ud over kærligheden til madlavning, er italienerne kendt for at være et moderigtigt folkefærd, hvor moden tager udgangspunkt i lækker kvalitet og varme farver.
Men udover at se formidabel ud når du kokkererer, så husk at dele din interesse for fantastisk italiensk mad med dine nære og kære og nyd at kærligheden ikke nødvendigvis er ensbetydende med dårlig samvittighed. Husk på at der altid findes sundere alternativer. Så nyd den italienske madkultur – som en ægte passioneret italiener.