3 norske madretter og madvarer du skal prøve i 2022

Jeg er halvt norsk og da jeg var barn brugte vi næsten alle ferier i Norge hos mine bedsteforældre. Om sommeren på Vestlandet med de lyse nætter på fjorden og fjeldet og om vinteren i Oslo, hvor vi legede i sneen og ikke mindst spiste masser af min mormors mad.

Norsk mad er ikke så kendt i Danmark og hvis nogen taler om det er det ofte lidt som en joke, men det forstår jeg ikke, for Norge har virkelig mange lækre madretter og ikke mindst bageri, som du helt sikkert burde prøve. Her får du 3 af mine norske favoritter.

Lompe

Det her er en rigtig børnefavorit, som er utrolig alsidig og kan bruges både til aftensmad, snack og dessert.

Lompe er kort fortal en kartoffelpandekage, men ikke en taco, selv om det måske er det du tænker på. De er lavet af kartofler og hvedemel og er tyndere og sødere end de mexicanske og Tex-Mex versioner du nok kender.

Det er måske det jeg forbinder mest med Norge, lompe som man kan nappe til en snack med det fyld man kan lide. En klassiker, som du får alle steder i 7-11 i Norge, er “pølse med lompe”, som er Norges svar på en dansk hotdog, bare med lompe i stedet for pølsebrød. Det smager sygt godt!

Lompe kan også bruges til dessert med smør og sukker eller Nutella eller hvad du bedst kan lide. Prøv det!

Brunost

Den norske brune gedeost som er endnu en norsk klassiker, som du helst sikker skal smage og som er en af de mest unikke oste i verden.

Denne norske søde ost er rigtig populær med børn og er en ost som selv kræsne børn kan overtales til.

Den norske måde at spise den på er fx med et brød knækbrød, men hvis det skal være rigtig norsk kan du komme syltetøj ovenpå. Den sidste kræver nok at du smager det for at forstå det!

Brunost er også super populær i vafler, som jo også er den mest norske af norske retter.

Vafler

Ingen tur til Norge uden vafler, som vel er den mest norske ret jeg kan forestille mig.

I Norge er vafler en kunst og der findes ikke en norsk familie der ikke laver vafler mindst en gang om ugen.

Vafler er endnu en super alsidig ret, der kan bruges til alt muligt, som nylavede sprøde lige ud af vaffeljernet med smør på eller gem dem og spis dem bløde og lækre med sukker eller syltetøj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs mere

Seneste opskrifter

Cookie indstillinger
ANNONCE