Stuvet spidskål

Stuvet spidskål – Spidskål kan både grilles, lynsteges, dampes, spises råt – nå ja, og stuves. Spidskål kan bruges til det samme, som du bruger hvidkål til, men det er knap så kraftigt i smagen og knap så hårdt.

Spidskål er mere spidst end det runde hvidkålshoved – måske deraf den har sit navn, og det er løsere i konsistensen. Spidskål kan fås som hvid/grøn kål – ligesom hvidkål – og som rød/violet kål – ligesom rødkål.

Begge farver kan – ligesom rød- og hvidkål – stort set bruges til de samme retter.

HurtigMums opskrift på stuvet spidskål med revet muskatnød

stuvet spidskål

Stuvet spidskål opskrift

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 25 minutter
Ret: aftensmad
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 136kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Derfor kan du også lave stuvet spidskål af både den røde og den hvide spidskål, men her har jeg altså lavet det af den hvide.

Ingredienser

  • 1 spidskål – ca. 700-750 g
  • ½ l vand
  • 30 g blødt smør eller margarine
  • 4 spsk. hvedemel
  • 3 dl kålvand
  • 2 dl mælk
  • Muskatnød
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Fjern de yderste blade, hvis du finder det nødvendigt. Skyl kålen. Skær den over på tværs, og skær den derefter i fine strimler.
  • Læg kålen i en gryde med vandet, og tilsæt ½ tsk. salt. Kog op, og lad det koge under låg i ca. 15 minutter, til kålen er blød. Lad den dryppe godt af – husk at gemme kogevandet.
  • Rør smør og mel sammen til en smørbolle ved at mose det sammen med en gaffel.
  • Bring kålvand og mælk i kog, og tilsæt smørbollen. Lad det hele simre i 4-5 minutter, før du rører i stuvningen. Pisk herefter smørbollen ud i stuvningen, og kog godt igennem.
  • Smag til med revet muskat, salt og peber. Kom kålen tilbage i stuvningen, og varm den igennem.

Noter

På billedet har jeg drysset lidt nigellafrø, det klæder både smagen og udseendet.

Nutrition

Kalorier: 136kcal | Kulhydrat: 17g | Protein: 5g | Fedt: 7g | Mættet fedt: 4g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 2g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 19mg | Natrium: 119mg | Kalium: 468mg | Fiber: 6g | Sukker: 10g | Vitamin C: 83mg | Calcium: 162mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Ovennævnte opskrift kan bruges til alle mulige former for stuvninger. Gulerødder og ærter, hvidkål, blomkål osv.

Stuvning på opbagning

Du kan også lave stuvninger ved at opbage en bechamelsauce. I stedet for kun at bruge mælk, bruger du 3 dl kogevand og 2 dl mælk. Der er ingen væsentlig forskel på smagen – om nogen – men nogen finder det ene nemmere end det andet, så det er dit eget valg.

Stuvet spidskål smager godt til de nylavede dunser eller andre farsretter, stegt flæsk, hamburgerryg eller skinke eller koteletter.

Stop madspild

Skulle du få stuvet hvidkål til rest, kan du bruge den i gratin.

Ingredienser pr. 100 g stuvet spidskål

  • 80 g hytteost
  • 1 tsk. mel
  • 2 æg
  • 1 spsk. fintklippet purløg
  • ½ spsk. frisk, hakket timian – eller ½ tsk. tørret
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 200° C.
  2. Rør hytteost og mel sammen.
  3. Pisk æggene sammen, og rør det sammen med hytteost og mel. Tilsæt stuvet spidskål, krydderurter og salt og peber.
  4. Fordel massen i en ovnfast form af passende størrelse eller i små portionsforme, og stil gratinen i ovnen i ca. 20 minutter.

Servér med små, nye dampede gulerødder, soltørrede tomater, oliven og groft brød – bare et forslag!

Velbekomme!

Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter