Falafler

Falafler er et sjovt ord, og det lyder næsten som Fragglerne eller et andet spøjst folk, men det er det altså slet ikke. Falafler er en nordamerikansk og nærorientalsk/arabisk bolle af mosede bønner eller kikærter, der er friteret. Det er en meget populær fastfood, som du sagtens (med fordel!) kan lave selv.

Mange kalder falafler for veganske frikadeller, men falafler er mere sprøde. De kan spises som en snack eller som fyld sammen med salat og andet grønt i f.eks. pitabrød.

Annonce

Falafler

Falafler – opskrift

Der findes mange variationer af falafler. Fælles for dem, er at de er lavet af tørrede bønner eller kikærter, som bliver blendet sammen med krydderurter og krydderier. De kan tåle en del krydderier og krydderurter, hvis de ikke skal blive for neutrale i smagen.

Ingredienser til 4 personer

  • 500 g kikærter – husk at sætte dem i blød i ca. 8 timer
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 3 tsk. stødt koriander
  • 3 tsk. stødt spidskommen
  • 1 bdt. frisk persille
  • 2 spsk. citronsaft
  • Frisk chilipeber eller chilipulver efter smag
  • Salt og peber
  • Olie til at fritere i

Fremgangsmåde

  1. Skyl kikærterne grundigt, og lad dem dryppe af.
  2. Blend alle ingredienserne sammen – undtagen olien. Det kan være en fordel at komme kikærterne i lidt ad gangen.
  3. Varm olien op i en dyb pande eller i en gryde.
  4. Form massen til boller, og kom dem i den varme olie, og lad dem fritere til de er brune og sprøde.
  5. Tag dem op af olien, og læg dem på fedtsugende papir.

Tip I: Er falafelmassen for våd, så tilsæt et par spiseskefulde rasp.

Tip II: Er falafelmassen for tør, så tilsæt et æg.

Der bliver ca. 35-40 falafler ud af denne opskrift, men det afhænger selvfølgelig af størrelsen, du former dem i.

Falafel i ovnen

Du kan også lave falafler i ovnen.

Tænd ovnen på 200° C, og sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dem med olie, og bag dem i ca. 30 minutter – når halvdelen af tiden er gået, vender du falaflerne, så de kan få farve på begge sider.

Falafler lavet i ovnen bliver ikke helt så sprøde, som når du frituresteger dem. Til gengæld slipper du for lugten af friture, men den kan nu ellers også skabe stemning, hvis I gerne vil drømme jer hen til den lokale falafelbar ved Middelhavets østlige bred.

Skal kikærter koges til falafel?

Kikærterne skal ikke koges, inden du blender dem. Derfor er det ekstra vigtigt, at du husker at sætte dem i blød i god tid, så de kan nå at blive medgørlige. Har du glemt at sætte dem i blød, så køb i stedet kikærter på dåse. De er forberedte til at kunne anvendes direkte fra dåsen – altså både uden iblødsætning og uden kogning.

Hvad spiser man til falafler?

Traditionelt spiser man – som tidligere nævnt – falafler i pitabrød med grønt og en dressing – f.eks. chili-, hvidløgs- eller tahindressing. Men humus smager også godt til. Du kan også servere dem i fladbrød med guacamole og/eller avocadosalat til.

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 15 minutter

Hedder det falafel eller falafler? Det er næsten som diskussionen af forskellen mellem Kebab og Shawarma (kommer i en senere opskrift – stay tuned). Vores bud er, at man i hvert fald ikke laver en fejl ved at kalde dem begge dele. Der er altså frit valg.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Falafler
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here