En frisk og anderledes agurkesalat med asiatisk twist 🌿🥒
Er du på udkig efter en frisk og smagfuld salat, der skiller sig lidt ud fra den klassiske danske agurkesalat? Så er denne asiatiske agurkesalat lige noget for dig! Den er sprød, syrlig, let krydret – og fyldt med de skønne smage fra det asiatiske køkken. Med ingredienser som sojasauce, sesamolie, frisk koriander og chili får du en salat, der både er enkel at lave og spændende at servere.
Salaten er klar på bare 20 minutter og passer perfekt som tilbehør til alt fra forårsruller og bao boller til thai fiskefrikadeller og klassiske frikadeller. Den er også genial, hvis du vil pifte hverdagsmaden op med noget nyt og lækkert. Og bare rolig – hvis du ikke er fan af koriander, giver vi også tip til gode alternativer.
Læs videre og få hele opskriften, trin for trin, samt svar på ofte stillede spørgsmål som fx: Kan jeg bruge almindelig eddike i stedet for riseddike? og Hvad passer asiatisk agurkesalat godt til?
Velbekomme – og god fornøjelse i køkkenet!
Opskrift på asiatisk agurkesalat
Asiatisk agurkesalat
Ingredienser
- 1-1½ agurk afhængig af størrelse og appetit
- ½ tsk. groft salt
- 2 tsk. sesamfrø
- 2 fed hvidløg
- 1 rød chilipeber
- 1-1½ håndfuld frisk koriander
- 2 tsk. flydende honning
- 2 tsk. sesamolie
- 2 spsk. sojasauce
- 4 tsk. japansk riseddike
- 2 tsk. olivenolie
Sådan gør du
- Skyl agurken, skær den i skæve chunks – først på skrå den ene vej, så på skrå den anden vej – og halvér dem bagefter.
- Giv hvert stykke agurk et hårdt pres – f.eks. med knivskaftet – så de ”smadres”, læg dem i en skål, og bland dem med saltet.
- Lad det trække i 10 minutter.
- Rist imens sesamfrøene, pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint.
- Skyl chilipeberen, og hak også den.
- Skyl også korianderen, og riv eller hak den evt. ud i grove stykker.
- Hæld væden fra agurkerne, og bland dem med honning, sesamolie, sojasauce, riseddike, olivenolie og hakket hvidløg.
- Vend det hele godt rundt, og servér med ristede sesamfrø, chilipeber og frisk koriander.
Min opskrift på asiatisk agurkesalat
Vi har det lidt stramt med frisk koriander, og det ved jeg, at der er mange der har. Det er en urt, der virkelig skiller vandene. Det er derfor sjældent, jeg køber frisk koriander, for jeg har svært ved at få brugt resten.
Men lige netop til asiatisk agurkesalat gør jeg altså. Jeg har prøvet med bredbladet persille i stedet for. Det smager fint, men det tager en stor del af det asiatiske ud af salaten. Og nu har jeg fundet på at lave pesto af resten af korianderen, hvis ikke jeg får brugt det hele.
Du kan faktisk også hakke koriander og fryse den og bruge den i f.eks. risotto eller andre retter, hvor det skal inkorporeres i retten og ikke bruges som frisk topping.
Kan lys eddike bruges i stedet for riseddike?
I princippet kan du godt bruge en lys eddike i stedet for riseddike. Men de er oftest mere sure og hidsige i smagen end riseddike. Det kan dog reddes ved at smage til med lidt mere sojasauce. Eller du kan blande æblecidereddike med hvidvin, eller for tynde lys balsamicoeddike med vand.
Hvad kan du servere asiatisk agurkesalat til?
Det vil være oplagt at servere asiatisk agurkesalat til asiatiske retter. F.eks. til forårsruller, til eller i bao boller eller til wonton. Jeg serverer den nogle gange til thai fiskefrikadeller.
Men den vil også give et frisk indspark til danske retter, hvor du normalt ville servere den klassiske agurkesalat. F.eks. til frikadeller eller kylling.