Abehjerne

Første gang jeg præsenterede abehjerne for mine børn, blev der rynket gevaldigt på næsen. Men nu er det jo ikke en rigtig abehjerne – selvom det faktisk anses for en delikatesse på andre breddegrader end vores. Måske skulle den hellere kaldes for en forloren abehjerne – ligesom forloren hare, and, skildpadde osv. Men det gør den altså ikke. Så her får du opskriften på abehjerne – eller rettere flere opskrifter på abehjerne.

Abehjerne er nemlig flere forskellige ting – altså ud over at være abens styreenhed. Det er en pastaret, som tilberedes i ovnen. Det er også en sammenkogt ret. Men det er også et farseret blomkål. Derforuden så er det altså også en drink.

Opskrift 1: Abehjerne -farseret blomkål

abehjerne

Abehjerne – farseret blomkål

Ingen anmeldelser
Ret: aftensmad
Antal: 4 personer
Kalorier: 451kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Jeg synes den ret, der minder mest om en abehjerne – ikke at jeg nogensinde har set en IRL – er farseret blomkål. Og det er nok også den sundeste.

Ingredienser

lodtrækning

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180° C.
  • Soigner blomkålshovedet – de inderste små, grønne blade må gerne blive siddende – og kog det i let saltet vand i ca. 8 minutters tid – afhængig af størrelse.
  • Bland oksekødet med æg, fløde, parmesan og salt og peber.
  • Pak blomkålshovedet ind i farsen – jævnt fordelt – og vikl baconskiver om hele herligheden.
  • Læg abehjernen i et ovnfast fad, og bag den i 1 times tid, til den er mør.

Noter

Tip: Bliver baconskiverne ikke sprøde, kan du skrue op for varmen de sidste 5-10 minutter af bagetiden.

Nutrition

Kalorier: 451kcal | Kulhydrat: 7g | Protein: 30g | Fedt: 33g | Mættet fedt: 13g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 14g | Transfedtsyre: 2g | Kolesterol: 151mg | Natrium: 187mg | Kalium: 857mg | Fiber: 3g | Sukker: 3g | Vitamin C: 69mg | Calcium: 72mg | Jern: 4mg

Abehjernen smager godt sammen med en gulerodssalat.

Opskrift 2: Abehjerne i ovn

abehjerne i ovn

Abehjerne i ovn

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Den mest populære er nok abehjerne i ovn. Den er også nemmere at lave. Her kan børnene nemt være med. Den tager heller ikke helt så lang tid at lave.

Ingredienser

  • 200 g gode pølser
  • 500 g tørret spaghetti
  • 300 g bacon – ikke sliced
  • 300 g kogte skinkestrimler toppings
  • 5 dl piskefløde
  • 100 g revet mozzarella
lodtrækning

Sådan gør du

  • Skær pølserne ud i ca. 2-3 cm tykke stykker.
  • Stik med lidt afstand 5-6 tørrede spaghettier – eller hvordan det nu passer med antallet af pølsestykker – igennem hvert stykke pølse, så pølsestykket sidder midt på spaghettierne.
  • Kog pølsespaghettierne til de er næsten al dente efter anvisningen på spaghettipakken.
  • Skær imens baconen i tern, og steg dem på en tør pande.
  • Tænd ovnen på 180° C, almindelig ovn.
  • Læg pølsespaghettierne i bunden af et dybt, ovnfast fad.
  • Læg ristet bacon oven på spaghettien. Og skinkestrimler oven på baconen.
  • Hæld fløden ud over hele indholdet i fadet, og drys med revet ost.
  • Sæt fadet i ovnen i ca. 20 minutter, til osten er smeltet og har taget farve.

Abehjerne – drink

Skal vi lige snuppe drinken også?

Her skal du hælde 2 cl vodka og 2 cl Baileys i et højt glas. Tilsæt et par isterninger eller tre og top af med rød sodavand – sådan ca. 4 cl eller efter ønske. Nu vil den cremede Baileys samle sig i tykke ”tarme”, så det ligner, at der ligger en hjerne i glasset.

Serveringsforslag til Abehjerneopskrifter

Serveringsforslag til Farseret Blomkål (Abehjerne 1) Farseret blomkål er en fyldig ret, der kan kombineres med friske sider for at skabe et komplet måltid. Her er nogle anbefalinger:

  • Gulerodssalat med citron og persille: Den friske smag af gulerodssalat supplerer retten med en let og sprød kontrast.
  • Kartoffelmos med smør og muskatnød: Tilføj en cremet side for ekstra komfort.
  • Grønne bønner med hvidløg: Dampede grønne bønner vendt med lidt hvidløg giver en lækker sprødhed.

Serveringsforslag til Abehjerne i Ovn (Abehjerne 2) Denne pastaret er rig og fyldig, så lette sider kan være ideelle for balance:

  • Tomatsalat med basilikum og mozzarella: En frisk tomatsalat giver en skarp kontrast til den cremede ret.
  • Hvidløgsbrød: Sprødt hvidløgsbrød er perfekt til at dyppe i den cremede sauce og tilføje ekstra smag.
  • Rucolasalat med balsamicodressing: Den lette bitterhed fra rucola og syren fra balsamico matcher den fyldige pasta.

Disse serveringsforslag vil løfte begge opskrifter og give en mere varieret spiseoplevelse.

Sidst opdateret: 1. november 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i december måneds lodtrækning til gavekort på 1000 kroner til Butik TusindTanker.dk

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.