7 retter fra 1970’erne

Sidst opdateret: 23. marts 2024

Hen på sensommeren 2017, sendte DR en serie programmer, der hed Skru tiden tilbage til 1970’erne. Jeg kan godt huske 70’erne, men jeg tænkte, er det virkelig så anderledes, at folk gider at deltage og ikke mindst se sådan et program.

Det var fra dengang køkkenet var holdt i brun og orange. Der kom flere hel- og halvfabrikata til i handlen – f.eks. læskedrik som pulver, man rørte op med vand. Og vinen hed Okseblod og Præstetanker. Men hvad spiste vi så i 70’erne? Det får du syv bud på her, for vi spiser det stadig.

Rejecocktail

Rejecocktail var en yndet forret, især når der kom gæster. Det var ikke usædvanligt, at man spise 2 retter mad til aften, men rejecocktailen var mere gæstemad end hverdagsmad. Men den var nem og hurtig at lave. Faktisk blev rejecocktail populær allerede i slutningen af 60’erne, men dens popularitet fortsatte langt op i 70’erne.

rejecocktail

Stjerneskud

Stjerneskud er en tudsegammel ret, som i 70’erne blev en populær frokostret herhjemme. Nogle steder blev den også spist som forret ved store fester. Så blev den serveret med et stykke flute til i stedet for på et stykke rugbrød, som når det var en frokostret. Opskriften finder du ved at klikke på linket i starten af teksten eller på billedet herunder.

stjerneskud

Koldskål

Koldskål kan i dag fås som helfabrikata i mange varianter – glutenfri og sukkerfri, med og uden æg og tykmælk, med jordbær eller citron eller helt naturel. Det kunne man ikke i 70’erne, men man kunne lave den selv, kunne man. Det kan du også. Du klikker bare på linket herover eller billedet herunder, så får du opskriften.

koldskål

Fondue

Fondue bourguignonne – også kaldet oliefondue – var det nye sort i 70’erne. Alle, der var med på beatet, skulle eje en fonduegryde med tilhørende fonduegafler. Den blev ikke brugt mange gange, så egentlig kunne de have lånt naboens eller genboens, for de havde garanteret også en. Men én ting er sikkert – fondue var ren madhygge, og det er det stadig.

fondue

Grydestegt kylling

Grydestegt kylling blev serveret til hverdag og fest. Det var billigt at købe kyllinger. Fem frosne for en hund. Den stegte kylling blev traditionelt serveret med en dusk persille i måsen, kogte kartofler, brun skysovs, rabarberkompot og agurkesalat. Du finder opskrifterne ved at klikke på de respektive links.

grydestegt kylling

Æbleflæsk

Æbleflæsk er ikke nogen ny ret i 70’erne, men den er stadig utroligt populær. Den spises til frokost, når det skal være ekstra lækkert. Kombinationen af det sprøde, salte flæsk og de syrlige æbler, er bare uovervindelig, og selv her i 2018 vil retten med garanti blive spist med stort velbehag rundt om i landet. Klik på link eller billede, og få opskriften.

æbleflæsk

Kiksekage

Kiksekage bliver ikke bagt, men skal på køl i nogle timer, før den kan skæres og spises. Kiksekage stammer oprindeligt fra Tyskland, og den blev faktisk lavet med palmin og kakao, men klikker du på linket eller billedet, får du en opskrift med smør, chokolade og også en lille smule kakao.

Jeg så i øvrigt programserien – gjorde du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Temaartikler fra HurtigMums