En romantisk middag for 2 – Guide

Romantisk middag for to. Ja, selvfølgelig er en romantisk middag kun for to, alt andet ville være akavet. Romantik er noget med to mennesker, levende lys, dæmpet musik, dug og servietter på bordet og ikke mindst lækker mad. Men hvad er lækker mad? Eller rettere, hvad er romantisk mad?

Det med lækker mad, det er jo individuelt, når det så ovenikøbet skal være romantisk også, så bliver det svært. Hvad der er en lækker, romantisk middag kan nemlig godt være aldersbestemt. Er du 14 år, så er det måske Lady og Vagabonden med spaghetti og kødboller og en isvaffel til dessert. Men det går nok ikke an, hvis du er bare et par år ældre. Herunder får du inspiration og en trin-for-trin vejledning til en romantisk middag, der kan nydes og tilberedes af alle uanset alder og erfaring.

Den romantiske middags ABC

For at den romantiske middag skal lykkes, er planlægning alfa og omega. Der er ikke noget romantisk ved, at din udkårne skal sidde at vente i halve eller hele timer på, at du bliver færdig i køkkenet. Samtidig skal maden være så frisklavet som muligt, en kold bøf og en smeltet is er no go. Og ydermere skal du helst ikke lugte af friture og mados.

Derfor er det en god idé at vælge en menu, hvor du kan lave mest muligt i forvejen, så du kan have din fulde opmærksomhed på din date. Og det gælder, hvad enten du er 17 eller 63.

Forretten – Tunmousse

Tunmousse kan du tilberede og anrette dagen før og opbevare i køleskabet, til den skal serveres. Det eneste du så skal gøre lige inden servering, er at pynte med lidt grønt og citronskiver samt at riste et stykke af det gode brød, du har købt hos bageren.

Ingredienser til tunmousse til to

Vælger du at bruge hele dåsen af tun, kan du doble opskriften op, og resten af tunmoussen kan gemmes i køleskabet og spises til frokost eller brunch dagen efter.

  • ½ dåse tun i vand (70 g – efter afdrypning)
  • 50 g smør
  • ¼ dl cremefraiche 18 % – det er ca. 1½-2 spsk.
  • Citronsaft, salt og peber efter smag
  • Karse, citronskiver og lidt mere cremefraiche til pynt

Fremgangsmåde

  1. Lad tunen dryppe af i en sigte, mål derefter 70 g af, og mos det med en gaffel til små, fine stykker.
  2. Smelt smørret i en gryde eller i mikroovnen i ca. 10 sekunder ved højeste effekt.
  3. Rør tun, cremefraiche og smør sammen, og smag til med citronsaft, salt og peber.
  4. Fordel moussen i to portionsforme, og sæt dem tildækket i køleskabet.

Lige inden servering rister du to skiver brød, imens du pynter tunmoussen med en lille klat cremefraiche, lidt klippet karse og en halv citronskive eller en citronbåd.

Sæt portionsskålen på en tallerken eller asiet, hvor der også er plads til brødet.

Er du prof, kan du i stedet lave lakseroulade. Den kan også laves dagen før, men er lidt sværere at have med at gøre.

Hovedret – Chateaubriand med pommes frites

Chateaubriand kan ikke tilberedes dagen i forvejen, men du kan sagtens lave kartoflerne klar, inden din specielle gæst ankommer. Kødet skal have 15-20 minutter i ovnen, hvorefter det skal hvile. Så sæt det i ovnen, så det passer med, at du kan tage det ud, når i sætter jer til bords og spiser forretten.

Ingredienser til chateaubriand med pommes frites til to

  • ½ kg bagekartofler
  • ¼-½ dl lagereddike
  • ½ dl rapsolie
  • Revet skal af ½ økologisk citron
  • ½ tsk. fennikelfrø
  • 2 ca. 8 cm lange stykker kød (bøffer) skåret af midten af en afpudset oksemørbrad (sig til slagteren, at du skal have to styk chateaubriand. Slagteren ved besked)
  • 2 spsk. smør
  • 1 spsk. olie
  • 250 g champignoner
  • 1-2 stilke cherrytomater
  • Salt og peber

Hvis der skal sauce til

  • ¼ dl portvin
  • 2½ dl piskefløde

Fremgangsmåde

  1. Start med kartoflerne. Skræl dem, skær dem i ca. 1½ x 1½ cm tykke stave, og skyl dem i koldt vand en to tre gange – nyt vand hver gang.
  2. Kog dem i eddike og så meget vand, at det lige dækker i 7-8 minutter, og lad dem dryppe af i et dørslag. Stil dem til side, til de skal i ovnen.
  3. Børst champignonerne rene for jord, og stil også dem til side.
  4. Skyl cherrytomaterne med stilk, og stil til side.
  5. Tænd din ovn på 220° C varmluft, så den er varm ca. 25 minutter før spisetid.
  6. Hæld kartoffelstavene i en bradepande eller endnu bedre et ovnfast fad, du kan servere i.
  7. Riv den gule skal af ½ citron over, drys med fennikelfrø, og hæld rapsolien over. Bland rundt, og sæt fadet i ovnen.
  8. Skru termostaten på ovnen ned til 180° C.
  9. Varm 1 spsk. smør og olie, til det er gyldent.
  10. Dup bøfferne tørre med køkkenrulle, og brun dem hurtigt ved høj varme på alle sider i det gyldne fedtstof – ca. 5 minutter i alt – mens du drysser med lidt salt og kværner peber over dem.
  11. Læg bøfferne over i et ovnfast fad, og sæt det i ovnen i 15-20 minutter. Stik evt. et stegetermometer i din egen bøf. Temperaturen skal være 58-60° C i midten.
  12. Imens kan du anrette forretten.
  13. Tag bøfferne ud, skru ovntemperaturen op på 220° C, og lad bøfferne hvile i 20 minutter, mens i spiser forretten.
  14. Tag pommes fritene ud af ovnen, og drys dem med groft salt, når bøfferne har hvilet i 15 minutter.
  15. Nu bliver du lige nødt til at bruge lidt tid i køkkenet. Skal der sauce til, er det nu, den skal laves.
  16. Kom stegeskyen fra chateaubrianden i en gryde sammen med portvinen, og lad det koge ind til det halve.
  17. Imens kan du smelte den sidste spsk. smør, og riste hele champignoner og tomater på stilk i ca. 5 minutter – ryst panden med jævne mellemrum.
  18. Kom fløde i saucen, kog op, og rør rundt, og smag til med salt og peber.
  19. Nu kan du servere hovedretten.

I stedet for pommes frites kan du servere kartoffelmos. Men det er lidt nemmere at made hinanden flirtende med pommes frites, hvis I er til det.

Dessert – Flødeboller og jordbær med chokolade

Flødeboller du selv har lavet og røde jordbær dyppet i chokolade … det bliver ikke mere romantisk.

Ingredienser til dessert til to

Desserten kan også laves i god tid. Flødebollerne dagen før og jordbærrene nogle timer før.

  • 75 g rå marcipan
  • 40 g sukker
  • 1 spsk. glukosesirup
  • 1 spsk. koldt vand
  • Et nip vaniljesukker
  • 1 æggehvide
  • 250 g mørk chokolade med et kakaoindhold på ca. 55 %
  • drys – f.eks. guldstøv
  • 8 store, røde jordbær
  • 50 g hvid chokolade – du kan også bytte rundt på den mørke og den hvide chokolade og lave hvide flødeboller og jordbær med mørk chokolade

Fremgangsmåde

  1. Dagen før, starter du med flødebollerne. Tænd ovnen på 175° C varmluft.
  2. Del marcipanen i 6 lige store stykker (til 6 flødeboller), og lav runde bunde med en diameter på ca. 5 cm. Det er nemmest med et glas eller en udstiksform.
  3. Sæt bundene på en plade med bagepapir, og kom dem i ovnen i 5-7 minutter, til de har fået lidt farve i kanten. Lad dem herefter køle af.
  4. Mål sukkeret op, og tag ½ spsk. fra, som du sætter til side. Kom resten i en gryde sammen med glukosesirup, vand og vaniljesukker, og kog det op. Lad det koge til sukkeret er opløst, og du har en tyk sirup.
  5. Pisk æggehviden, og tilsæt det sukker, du satte til side, under piskning.
  6. Når æggehviden er pisket stiv, tilsætter du siruppen i en tynd stråle, mens du stadig pisker ved høj hastighed. Pisk i 8-10 minutter, til du har en sej, men luftig masse.
  7. Hæld flødebolleskummet i en sprøjtepose, og sprøjt det på bundene. Du kan bruge en tylle, eller du kan nøjes med at lave et hul i posen på ca. 1 cm i bredden.
  8. Lad flødebollerne hvile, til skummet er størknet, mindst 1 time gerne mere.
  9. Smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovnen – det sidste er både det hurtigste og det nemmeste.
  10. Betræk flødebollerne med chokolade ved at dyppe dem i den smeltede chokolade og vende dem hurtigt rundt, pensle dem med chokoladen eller hælde chokoladen forsigtigt over dem og stille dem på en rist, så overskydende chokolade kan rende af.
  11. Husk at pynte flødebollerne, mens chokoladen endnu er våd.
  12. Sæt flødebollerne i køleskabet, til de skal serveres.

Går du all in og vil virkelig imponere, så kan du lave en blødende chokoladekage i stedet.

  1. Flere timer før kan du tilberede jordbærrene. Skyl dem, og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Husk at lade stilken/blomsten blive siddende på.
  2. Smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovnen, og dyp ca. ¾ af hvert jordbær i chokoladen. Sæt/læg dem på f.eks. et skærebræt beklædt med bagepapir.
  3. Sæt jordbærrene i køleskabet, til de skal serveres.
  4. Anret flødeboller og jordbær mellem hinanden på et pænt fad.

Overblik

Det var så hele middagen, men hvordan var det nu med tiden? Få overblik herunder.

Dagen før

Flødeboller tilberedes – det tager et par timer, men meget af tiden er afkølingstid. Den tid kan du bruge nyttigt ved at lave forretten.

Tunmousse tilberedes – det tager ca. 10 minutter. Du portionsanretter den, så alt du skal sørge for i morgen, er at lægge et par små gafler på bordet til at spise den med.

Samme dag, først på dagen

Lad os antage, at I skal spise kl. 18.

Først på dagen – f.eks. kl. 12 kan du gøre jordbærrene til desserten klar. Det klarer du nemt på ½ times tid. Efter 1 times tid i køleskabet er chokoladen stivnet, og du kan anrette flødeboller og jordbær på et fad og sætte det på køl igen, så det er lige til at tage ud, når desserten skal serveres.

Imens chokoladen på jordbærrene stivner, ordner du kartoflerne, koger dem 7-8 minutter og sætter dem til afdrypning og -køling.

Herefter ordner du champignoner og tomater.

Nu er klokken maks. 14.00, så nu har du masser af tid til at dække bord og gøre dig selv klar.

Når tiden sig nærmer

Der er kun en time til, du skal servere en romantisk middag. Det er nu, der begynder at komme stress på, men slå koldt vand i blodet. Du skal nok nå det hele. Du er jo godt forberedt. Har du husket at tænde stearinlysene?

  • 20: Tænd ovnen på 220ׄ° C varmluft, gør kartoflerne klar
  • 35: Sæt kartoflerne i ovnen, og skru ned på 180° C. Brun bøfferne af, og sæt dem i ovnen.
  • 55: Rist to stykker brød, og pynt imens tunmoussen.
  • 00: Tag bøfferne ud af ovnen, og skru op på 220° C. Servér forretten.
  • 15: Tag pommes fritene ud af ovnen – hvis de er færdige – og drys med salt. Lav evt. sovs, og steg champignoner og tomater.
  • 25: Servér hovedretten.
  • XX: Servér desserten.

Drikkevarer

Drikkevarerne kan være alt fra hele spekteret af hvidvin til forretten, rødvin til hovedretten og champagne til desserten. Men i stedet for at være så traditionsbundne, så vælg drikkevarer, du ved I kan lide, eller hav lidt forskelligt i baghånden, hvis du ikke kender din gæsts smag.

Rigtig god fornøjelse!

Denne tekst blev sidst opdateret den 13. marts 2020 4:02

Beate Grandahl