Patatas bravas

Patatas bravas – Der er bare noget særligt ved at sætte sig til bords med en skål dampende, sprøde kartofler, der dufter af røget paprika og hvidløg. Patatas bravas er sådan en ret, der straks får én til at drømme sig til en solrig fortovscafé i Spanien, hvor snakken summer, og glassene klirrer.

Selvom den oprindeligt hører hjemme som en lille tapas, fungerer den mindst lige så godt som tilbehør til et godt måltid herhjemme. Den krydrede, varme sauce sammen med den kølige, cremede aioli gør kartoflerne uimodståelige – og det bedste er, at de er lige til at gå til i dit eget køkken.

patatas bravas

Patatas bravas opskrift

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time
Servings: 4 personer
Calories: 1449kcal
Patatas bravas er egentlig en spansk tapas-ret, men den kan også sagtens spises som tilbehør. Navnet betyder noget i retning af ”modige” eller ”vilde” (bravas) kartofler (patatas). Og med ”modige” eller ”vilde” er det den krydrede paprikasauce, der henvises til.

Ingredienser

  • 5 bagekartofler – afhængig af størrelse 1 mere eller mindre
  • 4 fed hvidløg 2 til aiolien og 2 til brava-saucen
  • 2 dl mayonnaise – gerne hjemmelavet
  • 1 ds. flåede tomater eller hakkede – 400 g
  • 1 løg
  • 4 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. cayennepeber
  • 3 spsk. æblecidereddike
  • 2 tsk. flydende honning
  • 1 spsk. olivenolie
  • 4 dl smagsneutral olie – f.eks. rapsolie
  • Lidt klippet grønt – f.eks. persille eller purløg
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne, og skær dem i stykker på ca. 3 cm.
  • Kom dem i en skål, hæld koldt vand over, så det dækker, og lad dem trække i minimum 30 minutter, men gerne længere.
  • Pil imens hvidløgsfeddene, pres to af dem ud i mayonnaisen, og bland det godt sammen til en aioli.
  • Smag til med salt og peber, og sæt den på køl, til den skal bruges.
  • Kom tomaterne i en gryde.
  • Pil løget.
  • Blend tomater, løg og de sidste to fed hvidløg, og bring det hele i kog.
  • Tilsæt røget paprika, cayennepeber, æblecidereddike, honning og olivenolie, og lad det hele simre et par minutter.
  • Smag til med salt og peber, og evt. mere røget paprika, cayennepeber, æblecidereddike og honning, så saucen får en både syrlig og varm, krydret smag.
  • Hæld vandet fra kartoflerne, og dup kartoflerne tørre i et rent viskestykke.
  • Varm rapsolien op i en stor sauterpande.
  • Tilsæt kartoflerne, og steg dem ved middelhøj varme.
  • Vend jævnligt rundt i dem, og steg dem til de er sprøde udenpå og bløde indeni. Det tager ca. 10-15 minutter.
  • Læg kartoflerne over på fedtsugende papir – f.eks. kaffefiltre eller papir fra køkkenrullen – så overskydende olie blive suget op.
  • Drys med salt og peber.
  • Servér dem varme med kold aioli, varm brava-sauce og et drys grønt.

Nutrition

Kalorier: 1449kcal | Kulhydrat: 51g | Protein: 6g | Fedt: 138g | Mættet fedt: 13g | Flerumættet fedtsyre: 51g | Enkeltumættet fedtsyre: 72g | Transfedtsyre: 0.5g | Kolesterol: 21mg | Natrium: 336mg | Kalium: 1204mg | Fiber: 7g | Sukker: 4g | Vitamin C: 55mg | Calcium: 47mg | Jern: 2mg

Min patatas bravas-opskrift

Nu er det ikke så tit, jeg serverer tapas, men patatas bravas spises – som tidligere nævnt – som tapas i Spanien. Det kan f.eks. være sammen med albondigas, pan con tomate og manchego og oliven.

Men du kan også servere patatas bravas som tilbehør til grillet kylling, stegt andebryst, ovnbagt laks eller en saftig steak. Og så slipper du for at lave sovs eller sauce, for det er der jo allerede til kartoflerne.

Stop madspild

Får I ikke spist hele portionen af patatas bravas, kan du bruge resterne i en kartoffelpandekage – eller flere. 

Eller du kan varme dem på panden, slå et par æg ud over, evt. tilsætte lit chorizo, spinat og/eller ost, og lave en lækker spansk morgenmad eller brunchret. Servér med evt. overskydende aioli og brava-sauce.

Sidst opdateret: 15. august 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter