Tyrkiske delikatesser

Sidst opdateret: 13. maj 2020

Er du faldet for det tyrkiske køkken, har du været på ferie i Tyrkiet og savner det allerede, eller har du bare lyst til at prøve nogle andre kødgryder end de danske, så tjek vore samling af opskrifter på nogle af vores tyrkiske specialiteter og delikatesser herunder.

Klik på billederne eller på linket til den opskrift, du skal lave til madpakken, aftensmad, eftermiddagskaffen eller måske morgenmaden.

Pide

Pide er en tyrkisk pizza, der er velegnet til at have med i madpakken eller tage med på vej ud ad døren, når du skal til zumba, eller hvad du nu løber til i din travle hverdag. Den er nemlig portionslavet, næsten lukket, så du ikke spilder, men du kan stadig se, hvad den indeholder i åbningen ovenpå.

pide

Kurabiye

Kurabiye spises til teen. Det er nemlig en tyrkisk tekage. Skal jeg forklare på dansk, hvad en kurabiye er, så er det et stykke bagværk, der har sat sig mellem to – eller rettere tre – stole. For den er sådan en slags kombination mellem en muffin, en scone og en småkage. Men den smager godt, så pyt med, hvad den er.

Kurabiye

Simit

Simit kan du nyde til morgenkaffen eller som en lille mellemsnack, for simit er et tyrkisk brød … eller bagel. Den kan spises med smør og/eller pålæg. Men pas på, den er vanvittigt vanedannende, muligvis fordi den er vendt i sprøde sesamfrø. Den har en let sødlig smag, som kommer fra sirup. Klik på linket eller billedet for at få opskriften.

simit

Lahmacun

Lahmacun er ligesom pide en tyrkisk pizza – eller måske nærmere halvt pizza og halvt pandekage. Den er super sjov at lave sammen med børn, da der skal rulles dej med kagerullen, hvilket børn elsker at være med til. Der skal også fordeles fyld på pandekagerne, og det kan børnene også være med til. Så alt i alt en børnevenlig opskrift.

Lahmacun

Menemen

Menemen er en protein- og fiberrig morgenmad fra Tyrkiet. Det er bestemt ikke en traditionel dansk morgenmad, for her får du både løg, chili, paprika, oregano og flåede tomater. Nå ja, og æg. Det sidste er jo ikke usædvanligt. Retten er lidt stærk, men det kan du jo evt. justere på. Klik på linket eller billedet for at se opskriften.

menemen

Pilaf

Pilaf er nok en ret – eller et tilbehør – de fleste har stiftet bekendtskab med. For godt nok er pilaf tyrkisk af oprindelse, men det bliver spist over hele verden. Pilaf er lavet af ris – i hvert fald, hvis det skal være helt korrekt – for navnet udspringer af ”pilav”, som betyder ris på tyrkisk. Vil du se opskriften, så tryk på linket herover eller på billedet.

pilaf

Baklava

Baklava er Tyrkiets nationalkage, men om den er tyrkisk af oprindelse? Måske, måske ikke. For Baklava er også Albaniens, Bulgariens, Bosniens, Grækenlands, Kosovos, Montenegros og Serbiens nationalkage, og alle landene vil gerne tage æren for kagen. Det er en meget sød kage, du kan spise til teen eller kaffen eller kan spise som dessert. Du kommer til opskriften ved at klikke på billedet herunder.

baklava

Beyti kebab

Beyti kebab er smagen af … ja, Tyrkiet. Især hvis du vælger lammekød, men oksekød kan også bruges, hvis du er kræsen, for det er hovedsageligt krydderierne, der giver den klassiske, tyrkiske smag. Serverer du med pilaf til, så bliver det næppe mere troværdigt. Opskriften? Den får du, når du klikker på billedet herunder eller linket i starten af teksten.

beyti kebab

Köfte

Köfte er den tyrkiske variant af frikadeller. Den er lige så nem og hurtig at lave og lige så velsmagende. Der er ikke meget, der minder om den danske frikadelle i köfte, bortset fra at den består af hakket kød. Derfor ville jeg også vælge at servere noget andet til end den traditionelle kogte kartoffel og brun sovs eller smørsovs. Men det kan du læse mere om ved at klikke på linket herover eller billedet herunder.

köfte

Tzatziki

Tzatziki spises både i Grækenland og i Tyrkiet, der kan dog være lidt forskel på ingredienserne i de to lande. Tzatziki er en dip, som kan spises som dip til chips eller grøntsager, som salatdressing eller blot som tilbehør til en varm middagsret. Du kan se opskriften ved at klikke på billedet herunder eller på linket i starten af denne tekst.

tzatziki

Flere tyrkiske delikatesser og madretter

Så snart vi får flere tyrkiske delikatesser ind på siden og lækre madretter, så vil de opdateret her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Temaartikler fra HurtigMums