”Juleaften, oh hvor er du sød, så skal alle folk ha’ risengrød, æbleskiven bliver flittigt vendt, gåsestegen er til bag’ren sendt”. Stroferne er fra den gamle julesang Sikken Voldsom Trængsel og Alarm. Måske er risengrøden udskiftet med risalamanden, æbleskiverne blevet spist tidligere i julemåneden og gåsen erstattet af en and eller flæskesteg.

Vi giver dig her inspiration og opskrifter på, hvordan julemiddagen kan se ud.

Andesteg

Andesteg er den ret de fleste danskere sætter på bordet juleaften, og den har for længe siden udkonkurreret gåsestegen. En and passer fint til en ”almindelig” dansk familie på en 4-6 stykker – afhængig af andens størrelse selvfølgelig. Når du klikker på linket i starten af denne tekst eller på billedet herunder, får du opskriften til en traditionelt tilberedt andesteg med brun sovs.

andesteg

Flæskesteg

Flæskesteg ligger på andenpladsen på danskernes favoritliste over julemiddagen. Flæskesteg med knasende sprød svær og saftigt, velsmagende fedt mellem svær og steg. Klik på linket herover eller på billedet af den lækre steg herunder, så får du opskriften på flæskesteg med (garanteret) sprød svær og et hint til, hvordan du laver en god flæskestegssovs.

flæskesteg

Brunede kartofler

Brunede kartofler smager godt til alle julens hovedretter fra medisterpølse til kalkun. Så klik på linket her i starten af denne tekst eller på billedet af de brunede kartofler for at få opskriften på lækre, søde, brunede kartofler, som lykkes hver gang – uden kulør.

brunede kartofler

Brun sovs

Brun sovs hører der også til alle julens stege. Og den skal helst smage af det kød, som bliver serveret – and, flæsk eller gås. Det kommer den til, hvis du bruger fedt, sky eller fond fra kødet. Få råd og vejledning til at lave den perfekte julesovs ved at klikke på linket eller på billedet.

brun sovs

Risengrød

Risengrød laver vi stort set alle sammen til jul. Enten fordi vi spiser risengrød til dessert juleaften, eller fordi den skal bruges til risalamanden. Der er mange måder at lave risengrød på – den hurtigste er på komfuret, den midt imellem er i ovnen og den, der tager længst tid, tilberedes i sengen. Nå ja, og så er der den lynhurtige i mikroovnen, men den ovn er ikke til de helt store portioner. Du får opskriften på både den hurtige og den langsomme risengrød, når du klikker på link eller billede.

risengrød med topping

Risalamande

Risalamande er min favorit, når det handler om desserten juleaften. Risalamande med mandelsplitter og syltede kirsebær i lage. Og selvfølgelig med én enkelt hel mandel, så spændingen holdes ved lige, mens maverne vokser – hvem sidder med mandlen, hvem skal have mandelgaven, og hvad er der i den? Få opskriften på risalamande ved at følge linket eller klikke på billedet.

risalamande

Gulerodssuppe

Gulerodssuppe kunne være et perfekt valg, hvis der skal serveres forret til julemiddagen, men der er faktisk ikke ret mange danskere, der spiser forret til julemiddagen. Men HVIS du vælger at servere en forret, så er denne gulerodssuppe superlækker. Den er smagt til med appelsin og kanel, så bliver det da ikke en meget mere julet suppe. Tjek selv opskriften ud ved at klikke på linket eller billedet.

gulerodssuppe

Print Friendly, PDF & Email