I slutningen af 2014 fik Danmark en nationalret. Og selvom Danmarks fødevareminister, Dan Jørgensen, blev en kende udskældt over den 1,2 millioner dyre kampagne, så var der alligevel over 60.000 danskere, der stemte på deres favorit af de otte finaleretter, der var røget gennem (kød)nåleøjet.

Selvfølgelig var der kun én vinder – som i øvrigt tog stor afstand til de øvrige kandidater – men mon ikke vandene stadig kan dele sig, når talen falder på, hvilken ret der er den mest danske. Men ligegyldigt hvad, så får du herunder opskrifterne på nogle af de nominerede retter.

Stegt flæsk

Stegt flæsk var den ret, der suverænt vandt. Med over en tredjedel af stemmerne var der ingen slinger i persillesaucen. De salte, sprøde, skiveskårede stykker gris blev Danmarks nationalret. Og selvom den sønderjyske kok Ninna Bundgaard, som stod for tilberedningen og præsentationen af stegt flæsk, serverede retten med glaseret fennikel og endivie med citron, var der også kartofler og persillesauce til. Når du klikker på link eller billede får du opskriften på stegt flæsk, så kan du jo selv bestemme, hvad der skal til!

stegt flæsk

Hakkebøf

Hakkebøffen blev den tredjebedste kombattant med næsten 10.000 færre stemmer end andenpladsen, som var smørrebrød – hvis det kan kaldes en ret. En velformet klump hakket okse med bløde løg og brun sovs – og selvfølgelig kartofler – det er da også meget dansk. Så kan du ændre lidt på garnituren og servere ovnkartofler eller -rodfrugter, og du kan lægge et spejlæg på toppen. Valget er dit. Opskriften på hakkebøf med brun sovs og stegte løg finder du ved at klikke på link eller billede.

hakkebøf

Karbonader

Karbonader eller krebinetter – vi tager ikke debatten her, i konkurrencen helgarderede man og kaldte dem krebinetter/karbonader – men i hvert fald kom de ind på en fjerdeplads. Der var selvfølgelig stuvede grønærter til og … kartofler. Hakket kød og kogte kartofler gør danskere glade. Når du klikker på link eller billede, får du opskriften og forslag til tilbehør, som ikke er stuvede grønærter.

karbonader

Brændende kærlighed

Brændende kærlighed var også nomineret og kom på femtepladsen. Her er en ret, hvor man kan tale om tre gode ting – kartoffelmos, løg og bacon eller flæsk. Det er stort set det retten består af. Du kan så servere syltede rødbeder, dampede gulerødder eller, som kokken gjorde det i konkurrencen, syltede hyben, tragtkantareller, tranebær og meget, meget mere til. I opskriften, som du finder ved at klikke på link eller billede, er det holdt helt simpelt.

brændende kærlighed

Æbleflæsk

Æbleflæsk er for mange en ret, der spises til jul. Hvorfor ved jeg ikke. Den smager skønt hele året, og alle slags æbler kan bruges, så det er bare at vælge mellem dem, der nu engang er bedst. Æbleflæsk er både nemt og hurtigt at lave – og igen er vi ude i tre gode ting. Flæsk, æbler og løg. Det serveres på eller med rugbrød til. Du finder opskriften og et par fif til, hvordan du kan opgradere retten, ved at klikke på linket herover eller billedet herunder.

æbleflæsk

Koteletter i fad

Koteletter i fad var ikke i finalen, men det var svinekoteletter. Den fik sidstepladsen af de otte retter i finalen. Skulle den have været nummer andensidst, skulle den have haft godt 1.600 stemmer mere. Det fik stegte sild – som lå på syvendepladsen – nemlig. Havde det nu været koteletter i fad, som er én af mine favoritter, var den måske kommet højere op på præmielisten, men det var det ikke. Men den slog da både flæskesteg, frikadeller, gule ærter, stegt kylling, kogt torsk, skipperlabskovs, biksemad, boller i karry og mange andre, som aldrig nåede i finalen. Du finder opskriften på koteletter i fad ved at klikke på link eller billede.

koteletter i fad

Print Friendly, PDF & Email