Sol over Gudhjem er en bornholmsk egnsret – fra Gudhjem, selvsagt – ja, det er vel nærmest en nationalret på Bornholm. Har du været på Bornholm, men ikke smagt sol over Gudhjem, så må du af sted igen, for så har du ikke været på Bornholm, sådan rigtig. Men du kan selvfølgelig også bare lavet den selv.

Der er intet i retten, der kun kan fås på Bornholm, men ingen andre steder i landet. Det skulle da lige være bornholmske røgede sild, med mindre du køber Bornholms kippers i vand eller olie. For Bornholms er faktisk en fabrik i Nexø på Bornholm.

Men det er ikke lige den slags røgede sild, du skal bruge. Næ, du skal have fat i en hel, røget sild med hoved, skind og ben.

Sol over Gudhjem

Sol over Gudhjem – opskrift

Da hovedingrediensen i sol over Gudhjem er røget sild, bør du vælge en røget sild af god kvalitet. Retten bliver ikke bedre, end silden er. Men herunder får du hele ingredienslisten og opskriften.

Det skal du bruge til 4 personer

  • 3 røgede sild
  • 8-10 radiser
  • 1 bdt. purløg
  • 4 skiver groft rugbrød
  • Lidt smør
  • 4 rå æggeblommer – danske salmonellafrie
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Fjern hoved, skind og ben fra silden.
  2. Skyl radiserne, og skær dem i skiver.
  3. Skyl purløget, og klip det i små stykker.
  4. Rist evt. rugbrødet på brødristeren (det smager supergodt), og smør det med smør.
  5. Fordel sildefileterne på brødet, og pynt med radiseskiver, og klippet purløg.
  6. Læg til sidst forsigtig en æggeblomme på hver stykke, og giv et drys salt og peber.

Tip I: Sol over Gudhjem fås også nogle gange med skiver af rå rødløg.

Tip II: Er der nogle, der ikke kan lide rå æggeblommer – som det er tilfældet hjemme hos mig – så kan du servere maden med et pocheret æg. Meeen så er det altså ikke helt rigtig sol over Gudhjem.

Tip III: Er du i tvivl, om dine gæster kan lide rå æggeblomme, så servér æggeblommen i en lille skål ved siden af. Så kan de selv bestemme, om den skal hældes ud over eller ej.

Sådan fjerner du nemmest skind og ben fra den røgede sild

Det værste ved sild er, at der er et hav af små ben, som er megasvære at få fjernet. Faktisk er det umuligt at få alle med. Men den nemmeste måde er at åbne silden fra bugen, løsne benet og forsigtigt fjerne det, så der kommer så mange små ben med som muligt. Derefter kan du forsigtigt tage sildefileterne fra skindet og flytte dem over på brødet.

Jeg må med skam erkende, at jeg har det svært med fiskeben. Og ja, ja, jeg har hørt den før: ”Dem skal du da heller ikke spise!” Nej, det skal jeg ikke, og netop derfor er de ubehagelige at få i munden. Og det er saftsuseme svært at undgå med sol over Gudhjem … eller med sild i det hele taget.

God fornøjelse og velbekomme!

 

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 0

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Sol over Gudhjem
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug