Gris, kager og desserter topper opskriftssøgningerne på nettet

Når vi danskere søger efter opskrifter, er det ikke overraskende madretter med gris, samt kager og desserter, der topper søgningerne. Men overraskende nok er nationalretten stegt flæsk med persillesovs slet ikke at finde i top-25! Se hvad danskerne søger efter for opskrifter, og få vores bud på, hvorfor stegt flæsk slet ikke er med i top-25.

Masser af danskere finder inspiration på nettet til aftensmaden – eller hurtig hjælp til en nem opskrift, der sikrer, at dagens ret får den rigtige smag. Så hvis du vil have en god indikation på, hvordan vores madkultur ser ud i 2020, er søgningerne på Google et godt sted at starte.

Vi har analyseret danskernes søgevaner på nettet, og har fundet frem til de 25 mest søgte opskrifter:

PlaceringMadopskriftAntal søgninger per måned
1pandekager58000
2mørbradgryde37000
3flæskesteg35000
4frikadeller34000
5svensk pølseret31000
6banankage30000
7chili con carne28000
8chokoladekage27000
9boller i karry26000
10lasagne26000
11æggekage23000
12flødekartofler22000
13forloren hare21000
14syltede rødløg20000
15koteletter i fad20000
16sushi20000
17bananpandekager17000
18havregrynskugler17000
19cookies17000
20broccolisalat16000
21pizzadej16000
22vafler16000
23gulerodskage16000
24kylling i karry15000
25pølsehorn15000

Masser af gris og kage

Ikke overraskende slår vores historiske hang til gris på gaflen og den danske hygge tydeligt igennem, når vi kigger ned over søgeresultaterne. For der er masser af gris og masser af kager og desserter på listen. Ja, faktisk toppes listen af danskernes mest populære dessert eller søde snack: Pandekager.

Kun opskrifter på sushi og kylling i karry er de eneste andre slags ”kød”, der har klaret cuttet til top-25. Og det ellers så populære røde oksekøb har heller ikke fundet plads i det fine selskab.

Næsten ingen søgninger på stegt flæsk?

Det har Danmarks nationalret overraskende nok heller ikke. Det er som bekendt stegt flæsk med persillesovs, som mange jo ellers har som livret. Så det er faktisk lidt mærkeligt, at der ikke er særlig mange, som søger på den højtskattede opskrift.

En logisk forklaring kunne naturligvis være, at opskriften er så kendt, at alle kan den på rygraden. Og hånden på hjertet: Det er heller ikke særlig svært at stege nogle skiver flæsk. Kun persillesovsen kan give problemer at få lavet korrekt, hvis du ikke kan huske det rigtige forhold mellem smør, mel og mælk.

Et andet bud kunne være, at retten slet ikke er så populær alligevel.

Sandheden er dog nærmere en lidt anden.

Mange vælger at spise stegt flæsk ude

Den største udfordring ved stegt flæsk med persillesovs er jo som bekendt, at det sprøjter en del at stege flæsket. Det uanset om du laver det på panden, eller steger det i ovnen. Ja, der er ligefrem 210, som søger på ”stegt flæsk uden svineri” hver måned.

Derfor vælger mange at spise det på restaurant. Det afspejler sig i en lang række lokationssøgninger med stegt flæsk – tit efterfulgt af et ”ad libitum”. Det er en populær søgning over hele landet. Både i København, Århus, Randers, Vejle og Hillerød. Ja, selv Ishøj og Nørrebro er med på listen over populære lokationssøgninger på stegt flæsk.

Andre vil gerne have ny inspiration

Der er også mange, der søger på specifikke tilberedningsmetoder som f.eks. stegt flæsk i ovn, stegt flæsk på grill og så videre.

Eller som gerne vil mikse andre køkkener ind over for at skabe nye varianter af stegt flæsk. Typisk det asiatiske med spænende, lidt eksotiske krydderier på flæsket.

En ret, vi kender godt

Så når vi skal finde forklaringen på, at Danmarks nationalret ikke er at finde i top-25, skyldes det primært, at vi kender retten så godt, at vi søger mere specifikt på de forskellige varianter – eller de steder, hvor vi kan finde det på menukortet.

Alle de traditionelle danske retter topper

Kigger vi ned over resten af madretterne i top-25, er det ikke overraskende, de helt traditionelle, danske madretter, som oftest optræder på aftensbordet. Frikadeller, koteletter, svensk pølseret, forloren hare og så videre. Altså nøjagtig de samme som vores forældre og bedsteforældre satte på madbordet.

Mørbradgryden er dog ny. Det var jo tidligere en dyr og fin spise, hvorfor den kun blev serveret ved finere lejligheder. Mørbrad – eller i hvert fald svinemørbrad – er i dag væsentlig billigere og meget nemmere at få fat i. Så derfor er det ikke overraskende, at den ligger på en fin andenplads på listen – som den højst placerede middagsret.

Kylling i karry er en anden klassiker. Den er dog – med en placering som nummer 24 – ”nedrykningstruet”, hvilket måske skyldes, at den ikke er så eksotisk mere, som den var en gang. For i 1970’erne, hvor retten havde sin storhedstid, var karry nok noget nær det mest eksotiske krydderi, der fandtes i de danske køkkener. Det er jo langt fra tilfældet i dag, hvor både paprika, spidskommen og andre indiske og asiatiske krydderier er blevet almindeligt udbredt i madlavningen.

Masser af dansk hygge

Sidst men ikke mindst er det tydeligt, at dansk hygge stadig handler om at stoppe i munden. For antallet af kager og desserter er stort i top-25. Udover førstepladsen pandekager og varianten bananpandekager finder du også den elskede chokoladekage, gulerodskagen og cookies og havregrynskugler på listen.

Ikke meget nytænkning i 2020

Så alt i alt er der ikke meget, der har ændret sig ved den danske madkultur og hang til søde sager i 2020. Eneste ”fremmede fugle” i forhold til for 40-50 år siden er sushi, lasagne og pizzadej. Og så broccolisalat. For indtil slutningen af 1990’erne var ”det grønne blomkål” en lidt eksotisk grøntsag, der ikke var at finde i forretningernes standardsortiment. Så selv om stegt flæsk ikke er at finde i top-25, er vi stadig lige så traditionsbundne med vores madretter, som vi plejer at være.

Picture of Betina

Betina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler fra HurtigMums