Svinemørbrad på grill

Når du steger hele stykker kød, for eksempel svinemørbrad på grill, kommer du sikkert ofte ud for, at nogle vil have det mere eller mindre stegt end andre. Hvis du steger din mørbrad, så den er saftig, ikke blodig, så vil de fleste kunne spise den. Det gælder også, når du smider din svinemørbrad på grillen.

Svinemørbrad på grill

Svinemørbrad på grill med lækker hjemmelavet barbecuemarinade

Samlet tid: 1 time
Antal: 4 personer
Kalorier: 393kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Svinemørbrad skal maks. have maks. 20-25 minutter inkl. bruningstid. Det gælder også, når den har ligget i marinade, som den skal i opskriften herunder.

Ingredienser

  • ½ rød chilipeber
  • 1 dl olie
  • ½ dl ketchup
  • 2 spsk. brun farin
  • 2 spsk. sojasauce
  • 1-2 spsk. æblecidereddike
  • 2 fed hvidløg
  • et skvæt tabasco – kan udelades
  • 500 g svinemørbrad
  • Olie til at smøre med
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skyl chilipeberen, fjern frøstok og kerner, og hak herefter chilipeberen fint.
  • Rør olie, ketchup, farin, sojasauce, æblecidereddike, chilipeber og presset hvidløg samt evt. tabasco sammen til en marinade.
  • Fjern sener og hinder fra mørbraden, og læg den i marinaden.
  • Lad mørbraden trække i marinaden i mindst ½ time, men gerne et par timer.
  • Tænd op i grillen.
  • Smør risten med olie, og læg den på grillen.
  • Læg mørbraden på grillen, og grill ved indirekte varme i ca. 20 minutter.
  • Vend mørbraden et par gange undervejs, og drys med friskkværnet peber og salt.
  • Lad mørbraden hvile i 5-10 minutter, før du skærer den i tykke skiver.

Nutrition

Kalorier: 393kcal | Kulhydrat: 5g | Protein: 26g | Fedt: 29g | Mættet fedt: 3g | Kolesterol: 81mg | Natrium: 207mg | Kalium: 562mg | Fiber: 1g | Sukker: 4g | Vitamin C: 20mg | Calcium: 8mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Beates tip:

Tip: Du kan købe en færdig barbecuemarinade og evt. smage den til med ekstra chili, tabasco, hvidløg, eddike osv.

Grill på indirekte varme

Du har måske hørt, at små stykker kød – pølser, bøffer osv. – skal grilles på direkte varme. Men du kan faktisk stege alt på indirekte varme.

Når du griller på indirekte varme, slipper du for den meget omtalte problematik med skadelige stegemutagener, der kan opstå, hvis kødet bliver branket under ristningen.

Indirekte varme betyder, at du lægger kullene rundt om eller ved siden af kødet. Hvis du lægger kødet lige over kullene, kan du nemlig meget vel risikere, at der drypper fedt eller olie ned på de glødende kul og antænder dem. Så kommer der flammer, som brænder/branker kødet, og så er det, der opstår skadelige og måske kræftfremkaldende stegemutagener.

Tilbehør til svinemørbrad på grill

Til grillet mørbrad smager grillede grøntsager godt – det kan være tomater, squash, aubergine eller løg. Eller du kan grille nogle kartofler. Skal der være lidt at dyppe i, så lav en raita eller en rødvinssauce til.

Skal det være nemt, kan du servere kogte kartofler eller kogte majskolber og en salat til i stedet for. Salaten kan du tilberede i forvejen og sætte på bordet, når gæsterne er ankommet, og svinemørbraden er færdigstegt.

Det bedste er selvfølgelig, hvis du laver en salat med råvarer, der er i sæson. Det smager nu engang altid bedre, og så er det godt for vores klode.

Det kan f.eks. være en bønnesalat, en melonsalat eller en sommersalat. Tilbered også dressing på forhånd, men vent med at hælde den over, til lige før salaten skal serveres, eller lad gæsterne selv komme dressing på deres salat. Så risikerer du ikke at sprøde ingredienser bliver våde af dressingen.

Der skal selvfølgelig også stadig noget dyppelse til, og er der ikke noget fra mørbraden, du kan lave det af, så kan du lige så godt lave en god grundsovs på forhånd, så den bare lige skal varmes.

Brug resterne fra svinemørbrad på grill

Får I ikke spist hele den grillede svinemørbrad, kan den fryses, men er der rester af det hele dagen efter – både af kartofler, salat og mørbrad – kan du skære svinemørbraden i nogle tykke skiver eller strimler, og kartoflerne ligeså og blande begge dele i den tiloversblevne salat.

Er der ikke dressing i salaten kan du lave en grunddressing af cremefraiche – eller et andet surmælksprodukt – smagt til med citronsaft, peber og salt.

Kom en håndfuld krydderurter i – f.eks. persille eller dild – og rør rundt. Synes du, dressingen er for tyk, kan du spæde op med lidt mælk, til den får den ønskede konsistens.

Nu har du en lækker salat, der kan spises som et hovedmåltid – evt. med lidt brød til eller i et pitabrød.

Pitabrød kan du lave selv. Det tager lidt tid, men det er supersjovt og spændende, og børnene kan sagtens være med.

Vil du vide mere om svinemørbrad, så læs den her engelske artikel fra AllRecipes. Her går de i dybden omkring hvad en svinemørbrad er. Mørbrad hedder på engelsk tenderloin, hvis du skulle være i tvivl.

Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Andre opskrifter med svinekød