Hamburgerryg – Kogt hamburgerryg med stuvede grøntsager af en art og kogte kartofler det var én af de retter, der godt kunne blive serveret i mit barndomshjem, når der kom gæster eller en søndag, hvor der skulle lidt ekstra lækkert på menuen. Retten er også en af vores helt klassisk juleretter, og naturligvis er det også en af de helt traditionelle danske retter.

.

Hamburgerryg er en udskæring af svinekam eller svineryg, som er saltet og røget. Og selvom hamburgerryg kan tilberedes på mange af de samme måder som skinke, så er hamburgerryg og skinke langt fra det samme, selvom mange tror det. Skinken er nemlig en udskæring fra grisens lår/bagparti.

Det er svært at ”ødelægge” en hamburgerryg – du kan selvfølgelig tilberede den så længe, at den bliver tør og kedelig, eller du kan tilberede den for lidt, så den er rå. Men så skal du altså også være meget uheldig.

Den kan koges, laves i ovnen, glaseres, indbages – måske findes der flere varianter, men det er dem, jeg lige kan komme i tanke om. Nedenfor kan du se mere om de andre varianter, men først får du kogt hamburgerryg.

Kogt hamburgerryg opskrift

Det er i hvert fald en af de fire måder, jeg normalt tilbereder min hamburgerryg på. Kogt hamburgerryg er nok den enkleste måde, og det var også den, jeg fik som barn. Det er også den måde vi laver retten hver jul, da det er en fast bestanddel af både julemiddagen hos os og videre julefrokosten 1. juledag.

Antal personer:
4

Tid i alt:
45M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til kogt hamburgerryg

 

  • 800-1.000 g hamburgerryg
  • et par laurbærblade
  • vand

Sådan koger du hamburgerryg

  1. Kom hamburgerryggen og laurbærblade i en gryde, og kom koldt vand ved, så det dækker. Du kan eventuelt også tilføje timian og persille til gryden, men vi foretrækker at nøjes med laurbærblade.
  2. Kog op, og lad hamburgerryggen koge i 20-25 minutter, skum evt.
  3. Tag gryden af varmen, og lad hamburgerryggen ligge i det varme vand i 20-25 minutter.

Så er den gris barberet Så skal du bare finde på noget at servere til. På billedet her har jeg serveret rosenkål med bacon og kastanjer, en hvid sauce og kogte kartofler. Men du kan også servere med små lækre perfekt brunede kartofler og brun sovs eller med en grønkålssalat. Mulighederne er mange.

Hamburgerryg på andre måder

Hvis du vil eksperimentere: I stedet for at koge kødet i alene vand, så kan du koge kødet i en 50/50 blanding af vand og cola. Det går ikke med Light-Cola, da det netop er sukkeren, der er vigtig.

Hamburgerryg i ovn

Du kan også tilberede din hamburgerryg i ovnen – det er energibesparende, hvis tilbehøret også skal tilberedes i ovnen, men det kan også være smart, hvis du mangler blusplads på komfuret.

Rør et par spiseskefulde olie sammen med lidt hakket persille, purløg og oregano – eller andre krydderurter – ca. 5 spiseskefulde i alt. Fjern plastikken – eller nettet og smør den med krydderolien. Pak stanniol om, og sæt den i ovnen ved 180° C i ca. 1¼ time, eller til stegetermometeret viser 65° C.

Glaseret hamburgerryg

I ovnen kan du også tilberede en glaseret hamburgerryg. Det kan du gøre på nøjagtig samme måde, som du laver glaseret skinke. Du skal blot klikke på linket for at komme til opskriften på glaseret skinke.

Indbagt hamburgerryg

Den sidste tilberedningsmetode jeg nævnte, var indbagt hamburgerryg. Den opskrift får du her, og resultatet bliver noget anderledes end eksempelvis den hel klassiske kogte hamburgerryg!

Antal personer:
4

Tid i alt:
50M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til indbagt hamburgerryg

 

  • 800-1.000 g hamburgerryg
  • 200 g butterdej
  • 1 sammenpisket æg

Sådan laver du indbagt hamburgerryg

  1. Kog kødet i 25-30 minutter, og lad det køle lidt af.
  2. Tænd ovnen på 200° C, så ovnen er klar til retten.
  3. Fjern plastic/net, og tør kødet af med et rent klæde eller lidt køkkenrulle.
  4. Rul butterdejen ud, og pak hamburgerryggen ind i den. Evt. overskydende dej kan bruge som pynt.
  5. Pensl med sammenpisket æg, og sæt hamburgerryggen i ovnen i ca. 20 minutters tid.

Så er du parat til at servere. Har du forslag eller kommentarer, så bruge endelig kommentartråden nedenfor. Her på HurtigMums værdsætter vi feedback, og hvis du skulle være glad for opskrifterne (eller hvis det modsatte skulle være tilfældet), så giv gerne retten nogle stjerner 🙂

Velbekomme!

 

Andre lækre retter med svin:

Der findes flere svin i Danmark end der findes mennesker, faktisk for hver dansk menneske der findes, eksisterer der mere end 2 danske svin. Her nedenfor kan du finde et par andre retter med Danmarks største eksportvare: svinet!

Mørbradgryde – Her på siden finder du 5 forskellige opskrifter på mørbradgryde. Der er både en opskrift på fedtfattig mørbradgryde, traditionel mørbradgryde, italiensk mørbradgryde og flere opskrifter og tips.

Frikadeller – Ja de frikadeller kommer man ikke uden om. Her er en god opskrift baseret på svinekød, men man kan naturligvis også lave frikadeller på kalvekød eller en blanding. Det skifter du bare ud i opskriften på frikadeller.

Skinkestang – Det her er min favoritret fra 80’erne. Skinkestang er nok ikke lige så hip som den var engang, men næhh hvor smager en skinkestang godt. Du kan finde opskriften på skinkestang her.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Hamburgerryg
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
2.51star1star1stargraygray Based on 18 Review(s)

x